Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά ζευγάρια του κόσμου. Ο έρωτaς του Εμανουέλ Μακρόν με την κατά 24 χρόνια μεγαλύτερή του και καθηγήτριά του, Μπριζίτ Μακρόν έσπασε κάθε ταμπού και «αιχμαλώτισε» όχι μόνο τους Γάλλους αλλά και όλο τον κόσμο.

Όλοι μιλούν για την γοητεία της Μπριζίτ Μακρόν, μιας γυναίκας που εγκατέλειψε τον πρώτο της σύζυγο, πατέρα των τριών παιδιών της, για έναν από τους μαθητές της, ο οποίος όχι μόνο ήταν συμμαθητής με ένα από τα παιδιά της, αλλά έμελλε να γίνει αργότερα σύζυγός της και πρόεδρος της Γαλλίας.

Ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα, υπόσχεται να ρίξει άπλετο φως σε αυτή την απίθανη ιστορία αγάπης και να δείξει πώς ακριβώς δουλεύει ο γάμος τους.

Η Σιλβί Μπομέλ, μια γνωστή δημοσιογράφος που αρθρογραφεί για την κυριακάτικη εφημερίδα «Le Journal du Dimanche» μιλά στο βιβλίο της «Il Venait d’Avoir Dix-Sept Ans («Ήταν μόλις 17 ετών») για το παρελθόν του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν, για τη γνωριμία τους, όταν εκείνος ήταν μαθητής στο σχολείο όπου δίδασκε εκείνη και στην δυναμική της τρέχουσας σχέσης τους.

Η σχέση του Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του, έχει ιντριγκάρει όλο τον κόσμο

Η δημοσιογράφος παρουσιάζει την Μπριζίτ Μακρόν ως μια σύγχρονη «Μαντάμ Μποβαρί», που αναζητά έξοδο από έναν πληκτικό πρώτο γάμο και υποστηρίζει πως το μυθιστόρημα του Γκιστάβ Φλομπέρ για μια επαρχιώτισσα που βαριόταν, σε μια πόλη μόλις 160 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους στη βόρεια Γαλλία, ασκεί μεγάλη επιρροή στο ζευγάρι.

Η γνωριμία της Μπριζίτ με τον Εμανουέλ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ένας εξαιρετικά προικισμένος 16χρονος μαθητής όταν ερωτεύτηκε την λαμπερή δασκάλα του.

Η κόρη της Μπριζίτ, Λοράνς, ήταν συμμαθήτριά του και μάλιστα κάποια στιγμή της είχε πει επιστρέφοντας από το σχολείο: «Μαμά, υπάρχει ένα τρελό αγόρι στην τάξη μας που ξέρει τα πάντα για τα πάντα».

Μαντάμ Μποβαρί…

Λίγο μετά την γνωριμία τους, η Μπριζίτ Μακρόν χρησιμοποίησε το αγαπημένο της βιβλίο σε μια σχολική εργασία κερδίζοντας έτσι ένα εθνικό βραβείο. «Μπορεί κάποιος να μην έχει ζήσει ρομαντικές προσδοκίες τόσο έντονες όσο η Έμμα, στο βιβλίο Μαντάμ Μποβαρί του Φλομπέρ, μπορεί όμως να έχει βιώσει κάποια στιγμή μια τάση για ‘μποβαρισμό’, ίσως μόνο βαθιά μέσα του» είχε γράψει τότε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Σιλβί Μπομέλ, υποθέτει ότι ίσως απευθυνόταν απευθείας στην Μπριζίτ Μακρόν. Είχε εκφράσει συχνά την αγάπη της για το αριστούργημα του Φλομπέρ και πολλοί είχαν παρατηρήσει την στενή σχέση που είχε αναπτυχθεί σχεδόν αμέσως μεταξύ της δασκάλας και του νεαρού μαθητή.

Η Μπομέλ λέει ότι έγραψε το βιβλίο επειδή ήθελε να καταλάβει «πώς μια γυναίκα από την επαρχιακή μικροαστική τάξη, εκπαιδευμένη από καλόγριες, είχε το απίστευτο θάρρος να αψηφήσει την οικογένειά της και την λαϊκή ηθική για να ζήσει μια άλλη ζωή με έναν άνδρα 24 χρόνια μικρότερό της».

Ο… βαρετός σύζυγος της Μπριζίτ Μακρόν

Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν μπήκε στη ζωή της Μπριζίτ Μακρόν, ήταν παντρεμένη με τον Αντρέ Οζιέ, έναν τραπεζίτη, επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Στο βιβλίο ο πρώτος της σύζυγος παρουσιάζεται ως έξυπνος και ευγενικός, αλλά βαρετός, όπως ο μεσιέ Μποβαρί στο μυθιστόρημα του Φλομπέρ. Δύο μόλις χρόνια μεγαλύτερος από την Μπριζίτ, που ήταν μόλις 21 ετών όταν παντρεύτηκαν, ο πρώτος της άνδρας περιγράφεται ως όμορφος, «ψηλός και αδύνατος, με ωραία χαρακτηριστικά». Ωστόσο, ένας φίλος λέει πως «δεν είχε καθόλου χιούμορ» και ένας άλλος είπε στην συγγραφέα «Στα πάρτι μόλις και μετά βίας μιλούσε».

Μια φίλη της Μπριζίτ Μακρόν λέει: «Ήταν τόσο ουδέτερος. Ενώ εκείνη έλαμπε πάντα». Ο Οζιέ, που δεν είναι γνωστό αν έχει ξαναπαντρευτεί, δεν έχει σχολιάσει ποτέ δημόσια την πρώην σύζυγό του ή τον Εμανουέλ Μακρόν. Η νεότερη κόρη του ζευγαριού, η Τίφανι δήλωσε στην συγγραφέα: «Ο πατέρας μου είναι πολύ καλά, αλλά θέλει να παραμείνει στην πλήρη ανωνυμία». Η Μπομέλ υποθέτει ότι θα πρέπει να του είναι δύσκολο να βλέπει την πρώην σύζυγό του στην τηλεόραση και τις εφημερίδες.

Μια ευτυχισμένη οικογένεια…

Τόσο η Τίφανι, που είναι πλέον 35 ετών και μόλις 6 χρόνια μικρότερη από τον Εμανουέλ Μακρόν, όσο και τα αδέρφια της, τα πάνε πολύ καλά με τον Γάλλο πρόεδρο, που δείχνει να παίζει με μεγάλη χαρά τον ρόλο του παππού για τα εγγόνια της συζύγου του. Η Τίφανι μάλιστα, υπήρξε και υποψήφια με το κόμμα του στις εκλογές του 2017.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μπριζίτ μπροστά στο Μέγαρο των Ηλυσίων
Η συγγραφέας του βιβλίου περιγράφει την Μπριζίτ Μακρόν ως μια σύγχρονη «Μαντάμ Μποβαρί»

Όταν η Μπριζίτ γνώρισε τον Εμανουέλ Μακρόν στα παιδιά της, ο γιος της, Σεμπάστιαν, ήταν λίγο μεγαλύτερος από αυτόν και η κόρη της, η Λοράνς, ήταν στην ίδια ηλικία , οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να τον δουν ως πατριό. Αλλά κατάφερε να δημιουργήσει μαζί τους μια στενή σχέση και η Λοράνς, καρδιολόγος στο επάγγελμα, συμμετείχε επίσης στην προεκλογική του εκστρατεία.

Οι γονείς του Μακρόν, ανησυχούσαν βλέποντας την ακατάλληλη σχέση του γιου τους με μια μεγαλύτερή του γυναίκα και τον έστειλαν στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε να βλέπει την Μπριζίτ και τότε η σχέση τους έγινε πλέον σωματική. Κατηγορεί μάλιστα την σχέση του αυτή για το γεγονός πως δεν κατάφερε να περάσει στις εισαγωγικές εξετάσεις της ελίτ Ecole Normale Superieure, επειδή ήταν «πολύ ερωτευμένος για να μελετήσει». Μέχρι εκείνη την στιγμή, είχε βρεθεί και μια φόρμουλα για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο σταθερή η οικογενειακή ζωή. Η Τίφανι είπε: «Ο πατέρας μου εργαζόταν στην Λιλ και ερχόταν σπίτι τα Σαββατοκύριακα. Ήμουν με την μητέρα μου τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα με τον πατέρα μου, όσο η μαμά πήγαινε να δει τον Εμανουέλ».

Ο δύστυχος κύριος Αντρέ

Αλλά ένας πρώην συνάδερφος του Αντρέ, είπε στην Μπομέλ: «Βλέπαμε τον κύριο Οζιέ να περπατά από τον σταθμό τις Παρασκευές με την μικρή βαλίτσα του και όλοι στην Αμιένς μιλούσαμε για τον ‘δύστυχο Αντρέ που ήταν τόσο λυπημένος’».

Αδιάφορη με τον Οζιέ η Μπριζίτ Μακρόν, ευτυχισμένη με τον Εμανουέλ

Η Μπριζίτ τελικά παντρεύτηκε τον Μακρόν το 2007 στο ίδιο δημαρχείο της παραθαλάσσιας πόλης Τουκέ, όπου είχε παντρευτεί τον Αντρέ Οζιέ 33 χρόνια νωρίτερα. Η Μπομέλ κοιτάζοντας τις γαμήλιες φωτογραφίες, παρατηρεί πως ο Αντρέ «δείχνει να μορφάζει. Σαν ένα προαίσθημα της ατυχίας που θα ακολουθούσε…. με την Μπριζίτ να κοιτάζει μακριά προς την άλλη κατεύθυνση».

Αντιθέτως, ο Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του, δείχνουν ευτυχείς παρά την τεράστια διαφορά ηλικίας. Την στιγμή του γάμου τους, η Μπριζίτ ήταν 54 ετών και ο Εμανουέλ 29, ένας νεαρός που ασχολούνταν με τα οικονομικά και το όνομα του οποίου μόλις είχε αρχίσει να εμφανίζεται στις εφημερίδες. Μέλη και των δύο οικογενειών εμφανίζονται στις γαμήλιες φωτογραφίες, μαζί με έναν από τους πολιτικούς συμβούλους του Μακρόν, τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ. Την στιγμή του γάμου τους, το ζευγάρι ζούσε ήδη τρία χρόνια μαζί στο Παρίσι.

Μπριζίτ, η σύζυγος του Γάλλου Προέδρου

Μια άλλη φωτογραφία της Μπριζίτ και του Εμανουέλ Μακρόν από το Τουκέ, όπου το ζευγάρι διατηρεί ένα εξοχικό που κληρονόμησε από τους γονείς της, την δείχνει δύο χρόνια πριν, να ψηφίζει. Εκείνη την περίοδο «φορά ένα μακρύ παλτό Louis Vuitton, το οποίο πρέπει να κόστιζε πολύ περισσότερα από τα δύο νυφικά που φορούσε και στους δύο γάμους της μαζί». Η Μπομέλ παρατηρεί πως κρατιούνται χέρι χέρι και η Μπριζίτ «χαμογελά, ξέροντας πως εκείνο το βράδυ στις 8, θα είναι η σύζυγος του Γάλλου προέδρου».

Πώς μια 40άρα κάνει σχέση με τον 17χρονο μαθητή της;

Από τότε που εγκαταστάθηκε στα Ηλύσια Πεδία, η Μπριζίτ έγινε η «Κέιτ Μίντλετον» της Γαλλίας, γράφει η Μπομέλ. Τα πάντα γύρω της, από την αδύνατη φιγούρα της και τα κομψά ρούχα της μέχρι την διατροφή της -τρώει πάντα για πρωινό δύο ακτινίδια και ένα φλιτζάνι τσάι – έχει αναλυθεί πολλάκις. Άλλα όπως κι αν παρουσιάζει τον εαυτό της, που πλέον είναι 66 με 12 χρόνια γάμου πίσω της, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από την ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να κάνουν: Τι έκανε μια παντρεμένη δασκάλα στα 40 της να μπει σε μια σχέση με έναν έφηβο μικρότερο σε ηλικία από τον ίδιο της τον γιο;

Το βιβλίο σημειώνει πως ο θάνατος μιας από τις μεγαλύτερες αδερφές της και του συζύγου της σε ένα τροχαίο δυστύχημα, όταν η Μπριζίτ ήταν μόλις 6 ετών, είχε τεράστιο αντίκτυπο επάνω της. «Όσο μεγάλωνε, ίσως η Μπριζίτ αποφάσισε να αδράξει την ευτυχία προτού φύγει μακριά» λέει η Μπομέλ.

Μάλιστα, η ίδια η Μπριζίτ Μακρόν είχε πει σε συνέντευξή της το 2017: «Αν δεν είχα κάνει αυτή την επιλογή (να αφήσω τον Αντρέ για τον Εμανουέλ), η ζωή μου απλώς θα με προσπερνούσε».

Φωτογραφίες: AP


Πηγή