«Η Ελλάδα, μέλος της Ε.Ε. και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ είναι ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή». Αυτή είναι η πρώτη πρόταση της έκθεσης 11 σελίδων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τίτλο «Ολοκληρωμένη στρατηγική» για την Ελλάδα, όπου περιγράφονται με λεπτομέρεια οι προτεραιότητες της Ουάσιγκτον στη χώρα. Είναι απολύτως σαφής η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη θέση της Ελλάδας για μία σειρά από ζητήματα. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας περιγράφεται ως κομβική για λόγους γεωπολιτικούς, αλλά και οικονομικούς, ενώ γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη οι ΗΠΑ να επενδύσουν προκειμένου να αποτραπεί η διείσδυση τρίτων παικτών και δη της Ρωσίας και της Κίνας.

Κεντρικός σκοπός της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι να ενθαρρύνει την Ελλάδα «να αναπτύξει τον ρόλο της στον τομέα της ενέργειας και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία» και να «καταπολεμήσει τις προσπάθειες των αντιπάλων σε παγκόσμιο επίπεδο να εκμεταλλευθούν τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τις δομικές αδυναμίες ώστε να πυροδοτήσουν αντι-δυτικά αισθήματα και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζεται ότι η πρεσβεία στην Αθήνα θα κάνει προσπάθειες διατήρησης της κεκτημένης ταχύτητας μετά τη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, ώστε να «προωθηθεί η αμερικανική οικονομική και πολιτιστική εμπλοκή στη Βόρεια Ελλάδα, που έχει γίνει αυξανόμενα ευαίσθητη στη ρωσική κακόβουλη επιρροή και στην κινεζική οικονομική διείσδυση». Επιπλέον, αναδεικνύονται τέσσερις στρατηγικοί στόχοι της πρεσβείας, οι οποίοι συνδέονται με τις ευρύτερες επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Πρώτον, η ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και της παγκόσμιας ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται η ανάγκη αύξησης της συμμετοχής της Ελλάδας στα στρατιωτικά πρότζεκτ των ΗΠΑ, στη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων και, στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Επί τούτου, τονίζεται σαφώς ότι «θα ενισχύσουμε (σ.σ. οι ΗΠΑ) τις δυνατότητες της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα σύνορά της και θα ενισχύσουμε την ικανότητα να υποστηρίζει αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή». Δεύτερον, η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων. Τρίτον, η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς εκπαίδευσης και πολιτισμού και, τέταρτον, η παροχή υπηρεσιών (της πρεσβείας) προς τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Εκθεση της Eurasia

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην τελευταία έκθεση της Eurasia εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης (60% πιθανότητες) και ότι η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση δίνει στο Μαξίμου τη δυνατότητα να κάνει ανασχηματισμό με κατεύθυνση προς την Κεντροαριστερά. Οι αναλυτές της Eurasia εκτιμούν, επίσης, ότι πλέον είναι πιο πιθανή η μετάθεση των εθνικών εκλογών στον Μάιο, από τον Οκτώβριο. Τονίζουν, πάντως, ότι η Ν.Δ. είναι πολύ πιθανό να επιτύχει αυτοδυναμία. Ως προς τις ψηφοφορίες που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας το ερχόμενο χρονικό διάστημα, αυτή της διαδικασίας εμπιστοσύνης και εκείνη για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, οι αναλυτές θεωρούν ότι θα επικρατήσει και στις δύο με μικρή, όμως, διαφορά.


kathimerini.gr