Στην κορυφή της λίστας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), και κατά συνέπεια του «ράλι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, θα τεθούν αυτόματα όσοι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και η οποία αναμένεται να αποτελέσει την ύστατη ευκαιρία όσων χρωστούν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Δυνητικά, η ρύθμιση που θα είναι ανεξάρτητη από τις ρυθμίσεις για χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο αφορά περί τους 900.000 οφειλέτες σε πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Στην πράξη, θα επιδιωχθεί να καλύψει το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών που αποκλείστηκαν από την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είτε γιατί έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή έχουν πτωχεύσει, είτε γιατί δεν έχουν έστω μία κερδοφόρα χρήση τα τελευταία χρόνια, είτε ακόμη και γιατί η περιουσία τους ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια. Βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμίσουν χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, τα οποία μάλιστα, βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, θα επανυπολογιστούν, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αρχικής οφειλής, ακόμη και κατά 50% με 54%.

Οι δόσεις ενδέχεται να είναι για όσους έχουν χρέη μέχρι 3.000 ευρώ 36, και για όλους τους υπόλοιπους 120, ενώ υπάρχουν σενάρια κλιμάκωσης, με ανώτατο πάντα όριο τις 120 δόσεις. Συνολικά, το «κούρεμα» της οφειλής εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά θα αγγίζει ακόμη και το 74%, καθιστώντας τη ρύθμιση όχι μόνο ελκυστική αλλά πιθανότατα και την πλέον ευνοϊκή που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Στο υπουργείο Εργασίας το γνωρίζουν μάλιστα πολύ καλά αυτό και επισημαίνουν ότι πρόκειται πραγματικά για την τελευταία ευκαιρία όσων επιθυμούν είτε να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα είτε να συνταξιοδοτηθούν. Και αυτό γιατί υπάρχουν περίπου 80.000 οφειλέτες που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και λόγω οφειλών δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Για αυτούς και για όλους τους υπολοίπους, οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2016 θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση το καθεστώς που ισχύει από το 2017 και μετά, πρακτική που θα οδηγήσει την πλειοψηφία σε σημαντικό όφελος. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο επανυπολογισμός να γίνει με βάση την ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ.

Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων, που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες (για τους αγρότες δεν προβλέπονται προσαυξήσεις), θα φθάνει στο 85%, στα πρότυπα του εξωδικαστικού.

Να σημειωθεί ότι την πρόταση αυτή είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρει στους εκπροσώπους των δανειστών, κατά τη διάρκεια των μνημονιακών αξιολογήσεων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο επανυπολογισμός δεν αναμένεται να επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι ασφαλισμένοι θα λάβουν σύνταξη σύμφωνα με το ύψος των εισοδημάτων για τα οποία καταβλήθηκαν εισφορές. Τότε, είχε εισπράξει ένα μεγάλο «όχι» από τους πιστωτές. Ομως, πλέον, θεωρείται πολύ πιθανό η ρύθμιση να έχει θεσμοθετηθεί ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, εντός του Μαρτίου.


kathimerini.gr