Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν τα έχουν ακόμα προμηθευτεί. Μέχρι την iδια ημερομηνία οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να παραδώσουν και τις πινακίδες τους θέτοντας σε ακινησία τα αυτοκίνητά τους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής περίπου 110.000 ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει στην εφορία τις πινακίδες. Οσοι λοιπόν δεν έχουν πληρώσει ακόμα τα τέλη τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα τέλη υπολογίζονται ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Ειδικότερα:

• Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

• Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.

• Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

Για όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010, οι τιμές των τελών θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων. Η εξόφληση των τελών θα γίνεται μέσω τραπεζών, μέσω e-banking ή στα ΕΛΤΑ. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων, για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών, θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη «Εντυπο Τ.Κ. 2019».

2. Στη συνέχεια, στην ειδική φόρμα που εμφανίζεται, συμπληρώστε τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας.

3. Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση θα πρέπει να δώσετε την εντολή Εκτύπωση, για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019. Σε περίπτωση που εισέλθετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης, εμφανίζεται και το ειδοποιητήριο του συζύγου ή της συζύγου στην περίπτωση που διαθέτει Ι.Χ. αυτοκίνητο. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών. Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση, αλλά απλή ακινησία. Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

• Αδεια κυκλοφορίας.

• Πινακίδες.

• Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

• Απόδειξη πληρωμής των τελών του τρέχοντος έτους.

• Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

• Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση, αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.


kathimerini.gr