Εάν θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Βruegel Ζολτ Ντάρβας χτύπησαν χθες με ανησυχητικό τρόπο το καμπανάκι για ένα θέμα που η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει βάλει στην άκρη το τελευταίο διάστημα, καθώς επικεντρώνεται στην παροχολογία: την ανάγκη να επιβεβαιώσει τη μεταρρυθμιστική της προσήλωση.

Μάλιστα, ο κ. Ντάρβας απέρριψε, στο πλαίσιο αυτό, την πρωτοβουλία να μη μειωθούν οι συντάξεις, λέγοντας ότι κάνει τη χώρα να δείχνει μη σοβαρή.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, κατ’ αρχάς, σε ομιλία του στην Ενωση Γερμανικών Αποταμιευτικών Τραπεζών, ξεχώρισε για άλλη μια φορά την Ελλάδα από τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, για να επισημάνει ότι είναι μεν στον σωστό δρόμο, αλλά προϋπόθεση για να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών είναι να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία.

«Από το 2011», είπε, «τα ταμεία διάσωσης έδωσαν δάνεια συνολικού ύψους 295 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πέντε χώρες. Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν: Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν υψηλή ανάπτυξη και ταχέως μειούμενη ανεργία. Και μπορούν να αναχρηματοδοτούνται πάλι άνετα από τις αγορές.

Η Ελλάδα είναι επίσης στον σωστό δρόμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική πορεία για να ενισχύσει την προοπτική ανάπτυξής της και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Ο κ. Ντάρβας, από την άλλη, ήταν πολύ πιο σκληρός και τάχθηκε κατά της αναστολής του μέτρου περικοπής των συντάξεων, για να μη δοθεί η εντύπωση ότι «η Ελλάδα δεν είναι σοβαρή».

Οπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, το ελληνικό αίτημα για μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις θα λειτουργήσει τόσο εις βάρος του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, όσο και της αξιοπιστίας της απέναντι στους επενδυτές.

Κατά την άποψη του κ. Ντάρβας, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Επίσης, είναι σημαντική από άποψη δικαίου», είπε. «Οι νέοι συνταξιούχοι είναι σε διαφορετικό πλαίσιο από ό,τι οι παλαιότεροι».

«Γενικότερα», συνέχισε, «αν η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευθεί τόσο νωρίς πάνω σε ό,τι έχει συμφωνήσει λίγους μήνες πριν, δίνει την εντύπωση στους ξένους επενδυτές και στις αγορές ότι αυτή η χώρα μπορεί να μην είναι σοβαρή. Οπότε, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σου λένε “ας είμαστε προσεκτικοί, ας περιμένουμε να δούμε τι πραγματικά θα κάνει η χώρα”».

«Δεν θα συμβούλευα λοιπόν να ζητηθεί η ακύρωση της μεταρρύθμισης αυτής. Γνωρίζω ότι οι περικοπές είναι πολύ επώδυνες αλλά κατά την άποψή μου δυστυχώς είναι απαραίτητες», κατέληξε.


Πηγή