Τα οζίδια του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνά και στο 5 με 10% περιέχουν καρκινικά κύτταρα.  Η παρακέντηση δια λεπτής βελόνης καθορίζει αξιόπιστα την παρουσία καρκίνου μέσα στο οζίδιο του θυρεοειδούς.  Στις γυναίκες άνω των 45 ετών, στα παιδιά και στους άνδρες κάθε ηλικίας τα οζίδια έχουν σημαντική πιθανότητα να είναι κακοήθη και  συνιστάται η χειρουργική τους αντιμετώπιση μόλις ανευρεθούν.

Γράφει ο Σταύρος Καρακόζης, MD Xειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων, Επιστ. Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ Diplomate of The American Board of Surgery

Όταν τεκμηριώσουμε τη διάγνωση του καρκίνου στο θυρεοειδή αδένα,  είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση των λεμφαδένων του τραχήλου πριν την εγχείρηση. Ο έμπειρος ακτινολόγος με το υπερηχογράφημα εντοπίζει και αξιολογεί τους λεμφαδένες του λαιμού που βρίσκονται γύρω από το θυρεοειδή αδένα.

Η ολοκληρωμένη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς συνιστάται στην αφαίρεση όλου του θυρεοειδή αδένα καθώς και των παθολογικών λεμφαδένων.  Η ογκολογική αυτή εγχείρηση ονομάζεται ολική θυρεοειδεκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός του κεντρικού διαμερίσματος του τραχήλου και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση  από όλη τη χειρουργική ομάδα για να εξασφαλίσουμε τα πιο υψηλά ποσοστά ίασης.  Η σύγχρονη τεχνολογία μας παρέχει όλα τα μέσα, ώστε η αφαίρεση του θυρεοειδούς να αποτελεί μια απλή και εξαιρετικά ασφαλή επέμβαση, η οποία γίνεται διαμέσου μιας πολύ μικρής τομής με νοσηλεία λιγότερο από 24 ώρες.

Παλαιότερα γινόταν χρήση του νευροδιεγέρτη για να αποφύγει ο χειρουργός τις διαταραχές στη φωνή του ασθενή.   Ο νευροδιεγέρτης, όμως,  έχει σημαντικούς περιορισμούς στην προστασία των φωνητικών χορδών επειδή ελέγχει το νεύρο της φωνής μόνο σε ορισμένες χρονικές στιγμές της εγχείρησης.

Τα τελευταία 3 έτη χρησιμοποιούμε την πρωτοποριακή τεχνική συνεχούς παρακολούθησης της φωνής στη διάρκεια της εγχείρησης στο θυρεοειδή αδένα.  Έχουμε συνεχή καταγραφή της κινητικότητας των φωνητικών χορδών στην οθόνη παρακολούθησης και επιπλέον ακούμε το ηχητικό σήμα της «φωνής» του ασθενή και ενώ ο ασθενής είναι υπό γενική αναισθησία.

Η συνεχής παρακολούθηση της φωνής μάς δίνει τη δυνατότητα να αναλαμβάνουμε «δύσκολες» περιπτώσεις ασθενών, όπως είναι η εγχείρηση σε παιδιά, τραγουδιστές, καθηγητές, κλπ.   Με τη μοναδική δυνατότητα να «ακούμε τη φωνή» του ασθενή τη στιγμή της εγχείρησης αφαιρούμε όλο τον καρκίνο από το θυρεοειδή αδένα και τους λεμφαδένες της περιοχής με χειρουργική ακρίβεια μικροχιλιοστού.

Ο ασθενής μιλά αμέσως μετά την εγχείρηση και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του πολύ σύντομα.

Η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά καλή επειδή θεραπεύεται οριστικά με την παραπάνω εξελιγμένη χειρουργική επέμβαση.

Όμιλος ΥΓΕΙΑ:  Τα πάντα για την Ογκολογία

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ ηγείται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, από το στάδιο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης έως την εξειδικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και την παρηγορητική – ανακουφιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Συμβούλιο γίνεται εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ίαση.

Οι πλέον οργανωμένες ογκολογικές κλινικές, τα υπερσύγχρονα τμήματα απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας, το state-of-the-art Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife και το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και Εφήβων σε συνδυασμό με τον τελευταίας γενιάς  τεχνολογικό  εξοπλισμό και το κορυφαίο επιστημονικό & νοσηλευτικό προσωπικό,  συνθέτουν τον Τομέα Ογκολογίας του Όμιλου ΥΓΕΙΑ.

Ο  Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «All About Oncology» την Τέταρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη, όπου θα παρουσιάσει το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτει στον Τομέα της Ογκολογίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες θα αναπτύξουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας.

Ελεύθερη Είσοδος.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6867229.


Πηγή