Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε χθες τους κ. Τσίπρα και Καμμένο συνεργούς σε μια προμελετημένη μεθόδευση.

«Οποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ψηφίζει “Ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση και παράλληλα στηρίζει μια κυβέρνηση-κουρελού χωρίς λαϊκή εντολή και με επιζήμια ατζέντα». Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφές. Συνοδεύθηκε από δριμεία επίθεση προς τους κ. Τσίπρα και Καμμένο για «συνενοχή», αλλά και προς τους «προθύμους» που «βρέθηκαν σε προσφορά, έξι σε τιμή μιας ψήφου εμπιστοσύνης», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «τραγέλαφο» και για τη χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης.

Οι αιχμές, εξάλλου, του προέδρου της Ν.Δ. περί συναλλαγής των προθύμων ήταν εξίσου σαφείς και έγιναν ονομαστικές. «Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βρει τους 151 βουλευτές. Τι μεσολάβησε αλήθεια μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφού μόλις πριν από 15 μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας… Συναλλαγή μεσολάβησε, τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο, όσο και ανάμεσα στο Μαξίμου και στους πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή», σημείωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι «τίποτα δεν κρύβεται μέσα σε αυτή την αίθουσα». Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, απευθύνθηκε προσωπικά τόσο στον Σπύρο Δανέλλη που έξι μήνες πριν υπερψήφισε την πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης, ενώ τώρα προτίθεται να τη στηρίξει, αλλά και στην Κατερίνα Παπακώστα, η οποία, όπως σχολίασε ειρωνικά, έπαθε «ξαφνικό έρωτα» με τον κ. Τσίπρα.

Εμμεση, αλλά αιχμηρή αναφορά έκανε και στην εκδήλωση της Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής, κάνοντας λόγο για «πολιτικούς γυρολόγους», «διάφορα πολιτικά ναυάγια που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν τον κ. Τσίπρα τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης και τώρα τρέχουν από πίσω σας, εκλιπαρώντας για ένα κομμάτι εξουσίας. Και δεν ντρέπονται ούτε αυτοί ούτε εσείς που τους δέχεστε». Επαναλαμβάνοντας ότι το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ είναι προσχηματικό, και ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι «συνεργοί σε μια προμελετημένη μεθόδευση», ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους «ονομαστικά» έναντι μιας κυβέρνησης που υψώνει τις «δύο τρύπιες σημαίες της», όπως είπε χαρακτηριστικά, αποδομώντας αυτά που η κυβέρνηση κραδαίνει ως επιτεύγματα: «Οτι δήθεν διώξατε τα μνημόνια και ότι εξυγιάνατε την πολιτική ζωή του τόπου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, εξάλλου, στη σχέση της κυβέρνησης με συμφέροντα, τα οποία και εμμέσως φωτογράφισε: «Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια Ελλάδα που τη διαλύσατε και που τα συμφέροντά της τα εκχωρείτε κομμάτι κομμάτι σε κάθε κέντρο εξουσίας και διαπλοκής για να μείνετε μερικούς μήνες ακόμη στην κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Αντί για τον έλεγχο τάχα των ολιγαρχών, ήρθε η διαγραφή τεράστιων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων. Ναι, είναι οι νέοι ολιγάρχες που μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από την πίσω πόρτα. Και βέβαια βολικές φορολογικές διευθετήσεις σε άλλους φίλους σας καναλάρχες που τώρα μπορούν ανενόχλητοι να πουλήσουν τους σταθμούς τους».

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε ξανά για την κατάσταση της οικονομίας και τις επιβαρυντικές συνέπειες από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.


kathimerini.gr