Για σκηνοθετημένο διαζύγιο και συνεννοημένη κίνηση έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ANT1) σχολιάζοντας την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθούν να υπάρχουν. Απλά συγχωνεύτηκαν. Η νοοτροπία όμως τους, αυτή  όμως που οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή παρακμή, θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμη.

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση για αυτό που έκαναν ώστε να μπορούν να βολευτούν και οι δύο».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δήθεν μακεδονομάχο» τον Π. Καμμένο, κατηγορώντας τον εκ νέου ότι είναι αυτός που «έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία».

«Δανείζει τους βουλευτές του για τη ψήφο εμπιστοσύνης» είπε, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο βάζει και την τελική υπογραφή στη συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία για την οποία το καλοκαίρι «έδωσε το στυλό στον Τσιπρα να την υπογράψει την αρχική συμφωνία», καθώς όταν είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να μην έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία  δεν το έκανε.

Κάλεσε δε όλους τους βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες της επιλογής τους στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή. «Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ναι στη συμφωνία των Πρεσπών και παράταση του βίου μίας κυβέρνηση που κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντρώο χώρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι ταυτισμένος με το ψέμα, την εξαπάτηση και την εθνική ταπείνωση».

Επανέλαβε μάλιστα ότι οι εκλογές θα «ήταν η πιο καθαρή λύση».

Οσον αφορά στην ψηφοφορία της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να πετύχει τους 151 βουλευτές α«αλλά δεν θα έχει την εμπιστοσύνη του λαού» και άσκησε σκληρή κριτική στη στάση του απερχόμενου υπουργού Αμύνης:  «Ο κ. Καμμένος διαρρηγνύει τα ιμάτια του και λέει ότι θα χύσει αίμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, βρίσκεται στο όριο της γραφικότητας και της τραγικότητας».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ότι αυτή δίνει την δυνατότητα στον κ. Ζάεφ να «μονοπωλεί την Μακεδονία και γι αυτό διακηρύσσει ότι πήρε από την Ελλάδα αυτό που ήθελε: μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία».

«Αν δεν περάσει από την Βουλή τότε η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή, από μηδενική βάση», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης που ξεκαθάρισε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από την κ. Μέρκελ ή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Οφείλω να είμαι έντιμος. Αφού η συμφωνία κυρωθεί όπως και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ αυτό δεν αλλάζει» είπε διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα μπει και στην Ε.Ε..

«Η πορεία ένταξης στην Ε.Ε. είναι μακρά» εκτίμησε δείχνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό είναι εφικτές κάποιες αλλαγές. «Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να πω ποτέ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας», ανέφερε επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ενταξιακή πορεία της πΓΜΔ διέρχεται από το εάν θα επιδείξει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Προσλήψεις μόνο με διαγωνισμούς

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι απαιτούνται τολμηρές πολιτικές για την αναθέρμανση της οικονομίας ενώ απέκλεισε εκ νέου τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Αναφερόμενος πάντως στις προγραμματιζόμενες προσλήψεις στην Παιδεία, είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για καμία πρόσληψη «στον αέρα» και «χωρίς πρόγραμμα». «Όταν μελετήσουμε τα πράγματα τότε θα εξαγγείλουμε πόσες πραγματικά προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στην Παιδεία» και σε άλλους τομείς του Δημοσίου.

Αλλά προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς δεν πρόκειται να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτός θα μειωθεί κατά 30% σε βάθος δύο ετών και αυτό θα βοηθήσει τα μεσαία στρώματα, τα οποία έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της ΝΔ για πριμοδότηση τις γεννήσεις παιδιών, σημείωσε: 

«Η δική μας επιλογή να επιδοτήσουμε τη γέννηση παιδιών θα στοιχίσει 180 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που το κοινωνικό μέρισμα του κ. Τσίπρα ήταν 700 εκατ.».


kathimerini.gr