Σε «κατηγορηματική άρνηση» των ισχυρισμών της Μόσχας, περί παρέμβασης των ΗΠΑ στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή της ΠΓΔΜ, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, με ανακοίνωση στην οποία αποδίδεται στη Ρωσική Ομοσπονδία «καθαρή πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο μια ιστορική διαδικασία για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και τους πολίτες της».

Χθες, καταγράφηκε επίσης και η πρώτη επίσημη αντίδραση των ΗΠΑ από αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ανέφερε ότι «οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας ενεπλάκησαν στη διαδικασία της κοινοβουλευτικής ψήφου είναι ολοφάνερα ψευδής». Προσέθεσε ακόμα, ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την απόφαση της Βουλής, καθώς «πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε όλη την περιοχή». Και καταλήγει ότι «για περισσότερες απορίες σχετικά με το πώς οι Μακεδόνες νομοθέτες έλαβαν τις αποφάσεις τους, προτείνουμε να συμβουλευτείτε τους ίδιους, παρά τη ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα».

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι οι ισχυρισμοί των Ρώσων είναι «εντελώς αβάσιμοι και αναληθείς». Ενώ επισημαίνεται ότι «οι βουλευτές στη Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε πλήρη συμφωνία με όλες τις δημοκρατικές αρχές και την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, υιοθέτησαν μια απόφαση που αντανακλά την επί δεκαετίες δέσμευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως στρατηγική προτεραιότητά της, που απολαμβάνει την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και που είναι πολύ καλά γνωστή από καιρό στους Ρώσους φίλους μας». Η ανακοίνωση κλείνει με την εκδήλωση πρόθεσης για καλλιέργεια των σχέσεων με τη Μόσχα στη βάση της «παραδοσιακής φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό για το δικαίωμα ανεξάρτητης και ελεύθερης επιλογής» του μέλλοντος της ΠΓΔΜ.

Κατά της κυβέρνησης Ζάεφ και των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης μίλησε και χθες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. «Η υποχρέωση της γενιάς μας είναι να μην επιτρέψουμε το ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να παραμορφωθεί», είπε ο κ. Ιβάνοφ κατηγορώντας «την πλειοψηφία των βουλευτών» ότι «έδρασαν ενάντια στη βούληση του λαού», όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.


Πηγή