Μία από τις πιο εξουθενωτικές καταστάσεις από τις οποίες μπορεί να υποφέρει ένας άνθρωπος είναι ο χρόνιος πόνος. Ως χρόνιος πόνος ορίζεται αυτός που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά διαφορετικά μέρη του ανθρωπίνου σώματος και συχνά αποτρέπει τους πάσχοντες από την εκτέλεση βασικών λειτουργιών της ζωής, όπως η εργασία και η κοινωνική δραστηριότητα.

Αφυδάτωση και πόνος

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ή να χειροτερέψει τον χρόνιο πόνο. Εάν ζείτε με αυτό το πρόβλημα, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να επιδεινώσετε τα συμπτώματά σας.

Οι πιο πολλοί σίγουρα δεν ξέρετε ότι, αν δεν πίνετε αρκετό νερό, αυτό έχει ως συνέπεια έναν χρόνιο πόνο στην πλάτη, στον αυχένα ή στο ισχίο! Η εξήγηση είναι πολύ απλή: Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση των δίσκων μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική σας στήλη και εμποδίζει τους συνδέσμους, τους μυς και τους τένοντες να γίνουν σφιχτοί και δύσκαμπτοι.

Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Οι γιατροί συστήνουν στον κόσμο να πίνει αρκετό νερό για να αποφύγει στενόχωρες καταστάσεις όπως:

1. Κεφαλαλγία, θολή όραση, ζάλη ή κόπωση:

Έχετε συχνούς πονοκεφάλους, θολή όραση, ζάλη ή κόπωση; Εάν απαντήσατε «ναι», μπορεί να πάσχετε από πονοκεφάλους αφυδάτωσης. Οι πονοκέφαλοι αφυδάτωσης είναι πιο συνηθισμένοι σε όσους προτιμούν να καταναλώνουν ποτά ενέργειας, καφέ ή άλλα υγρά περισσότερο από ένα ωραίο, μεγάλο ποτήρι νερό. Γιατί; Επειδή αυτά τα είδη των ποτών μπορεί στην πραγματικότητα να εξαντλήσουν τους ηλεκτρολύτες, να προκαλέσουν αυξημένη ούρηση και να αντικαταστήσουν ανεπαρκώς τα χαμένα υγρά στο σώμα, προκαλώντας πόνο. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, είναι πιο δύσκολη η κυκλοφορία του αίματός σας, κάτι το οποίο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να πίνετε τουλάχιστον οκτώ 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

2. Κακή πέψη:

Το στομάχι σας χρειάζεται νερό για να παράγει επαρκή ποσότητα πεπτικού οξέος. Κάτω από την επένδυση του στομάχου σας βρίσκεται μια χημική ουσία η οποία εξαρτάται από το νερό και εξουδετερώνει τα στομαχικά οξέα. Χωρίς νερό, ίσως να προκαλέσετε ακούσια τρύπες στο τοίχωμα του στομάχου. Η λύση είναι απλή: Πιείτε περισσότερο νερό! Αυτό θα βοηθήσει και στο να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας και στο να βοηθήσετε το σώμα σας να αφομοιώσει σωστά τα τρόφιμα που καταναλώνετε.

3. Μυϊκές κράμπες

Η αφυδάτωση είναι η πιο πιθανή αιτία της μυϊκής κράμπας. Αξίζει να εξετάσετε αν έχετε περισσότερες κράμπες κατά την άσκηση, ιδιαίτερα με ζεστό καιρό. Όσο πιο ζεστοί είστε (από τη γυμναστική ή λόγω καιρού) τόσο πιο πιθανό είναι να παθαίνετε μυϊκές κράμπες και αυτό έχει να κάνει καθαρά με την επίδραση της θερμότητας στους μυς. Οι αλλαγές στους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο, μπορεί να οδηγήσουν και σε μυϊκές κράμπες.

Ακόμα κι όταν δεν κάνει ζέστη, η αφυδάτωση του σώματος είναι δυνατή, εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια ή να εμφανίζονται πιο αργά, αλλά η αφυδάτωση προκαλεί πάντα τους ίδιους κινδύνους, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία.

4. Πυρετός και ρίγη

Εάν το σώμα σας είναι σοβαρά αφυδατωμένο, μπορεί να εμφανίσετε πυρετό και ρίγη. Ο πυρετός, με τη σειρά του, μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση. Όσο υψηλότερος είναι ο πυρετός τόσο πιο αφυδατωμένο γίνεται το σώμα.

Στα βρέφη, ο λεγόμενος «πυρετός αφυδάτωσης» μπορεί να επέλθει αν δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη υγρών. Επίσης, το βρέφος μπορεί να εμφανίσει διάρροια ή έμετο.

Ποιες ασθένειες συνδέονται με την αφυδάτωση;

Η εξασθένηση του οργανισμού και ο δρόμος προς την ασθένεια ξεκινούν από την ιδέα ότι πρέπει να πίνετε νερό μόνο όταν διψάτε. Το σώμα σας σάς δίνει πολλές άλλες ενδείξεις ότι είναι διψασμένο. Απλώς πρέπει να γνωρίζετε τι σας συμβαίνει. Υπάρχουν τρία διαφορετικά στάδια συμπτωμάτων και καταστάσεων που σηματοδοτούν την αφυδάτωση.

Στάδιο 1: Αυτό το στάδιο είναι εύκολα αναστρέψιμο με την πόση νερού. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής:

– Κούραση

– Ξηρότητα στο πρόσωπο

– Δυσκοιλιότητα

– Ευερεθιστότητα, ανυπομονησία, ανησυχία και θλίψη

– Μειωμένη προσοχή

– Κακός ύπνος

– Πείνα

Στάδιο 2: Οι δείκτες έκτακτης ανάγκης της αφυδάτωσης οφείλονται σε συσσώρευση οξέων μέσα στα κύτταρα, που προκαλούν πόνο. Η επαρκής πρόσληψη νερού «ξεπλένει» αυτά τα οξέα και τα εξαφανίζει, εμποδίζοντας τα «εγκαύματα» στους ιστούς. Οι ακόλουθες μορφές πόνου είναι πρώιμοι δείκτες μελλοντικής πιθανής γενετικής βλάβης, που παράγεται από χρόνια αφυδάτωση στο σώμα, αν και μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους:

– Καούρα

– Δυσπεπτικός πόνος (έλκη)

– Αγγειακός πόνος

– Οσφυαλγία

– Ρευματοειδής πόνος στις αρθρώσεις

– Ημικρανία – πονοκέφαλοι

– Κολίτιδα

– Ινομυαλγία

– Πρωινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

– Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

– Βουλιμία – εμετός

Στάδιο 3: Οι ακόλουθες συνθήκες υγείας αντιπροσωπεύουν το πλήρως αφυδατωμένο σώμα, το οποίο χρησιμοποιεί όσο νερό έχει μόνο για τις πιο σημαντικές σωματικές λειτουργίες. Πολλοί πιστεύουν ότι οι αυτοάνοσες ασθένειες (πάνω από 100!) θεωρούνται μια «κανιβαλιστική διαδικασία» διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε βάρος των ιστών του σώματος, που προκαλείται από την επίμονη αφυδάτωση. Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, κάποια του σώματος πρέπει να «θυσιάζονται» για να διατηρούνται πιο ζωτικές λειτουργίες. Με την πάροδο του χρόνου, η αφυδάτωση διαβρώνει το σώμα και παρουσιάζει πολλές από τις ασθένειες που ακολουθούν, οι οποίες, φυσικά, μπορεί να οφείλονται και σε άλλες αιτίες:

– Βρογχικό άσθμα

– Αλλεργίες

– Ευσαρκία – παχυσαρκία

– Υψηλή χοληστερόλη

– Αρτηριακή πλάκα

– Οστεοπόρωση

– Οστεοαρθρίτιδα

– Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή/και ανακοπή

– Διαβήτης τύπου 2

– Νεανικός διαβήτης

– Πολλαπλή σκλήρυνση

– Μυϊκή δυστροφία

– Σκληρόδερμα

– Πάρκινσον

– Αλτσχάιμερ

– Άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Πώς το νερό θεραπεύει τον πόνο

Στις μέρες μας, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για να εξαλείψουν ή να μειώσουν τον πόνο, ώστε να καταστήσουν τη ζωή τους εφικτή και λιγότερο οδυνηρή. Ωστόσο, η κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τον πόνο με φυσικό τρόπο, αντί να καλύψει απλώς τα συμπτώματα.

Ο πόνος που προκαλείται από την αφυδάτωση είναι απλός στην κατανόηση. Η οξύτητα προκαλεί ερεθισμό ορισμένων νευρικών απολήξεων στο σώμα. Ο εγκέφαλος μεταφράζει αυτές τις πληροφορίες σε σήματα πόνου. Συνεπώς, πρέπει να πίνετε φρέσκο, καθαρό, φυσικό νερό για να μην πονάτε.

Το σώμα πρέπει να έχει αλκαλικότητα 7,4. Αυτό το αλκαλικό επίπεδο προάγει την υγεία, επειδή τα ένζυμα εκτελούν τη δουλειά τους με τη βέλτιστη δυνατή απόδοση στα κύτταρα σε αυτό το ρΗ. Το νερό μειώνει την οξύτητα του κυττάρου και καθιστά το εσωτερικό του κυττάρου αλκαλικό. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής πρωτεϊνών και λαχανικών, την πόση άφθονου νερού και τον περιορισμό της ζάχαρης και άλλων όξινων τροφίμων.

Ο εγκέφαλος προστατεύεται καλύτερα από τη συσσώρευση οξέων, επειδή λαμβάνει προτεραιότητα στην παροχή νερού από τον οργανισμό. Το υπόλοιπο σώμα δεν είναι τόσο τυχερό! Ωστόσο, με την επίμονη και συνεχή αφυδάτωση, ο εγκέφαλος επίσης καταστρέφεται από την οξύτητα των κυττάρων. Γι’ αυτό και οι πονοκέφαλοι είναι το πρώτο σύμπτωμα ενός αφυδατωμένου εγκεφάλου.

Η ισταμίνη, υπεύθυνη για αλλεργικού τύπου αντιδράσεις, φλεγμονές, πονοκεφάλους και άλλες δυσλειτουργίες, απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος λόγω αφυδάτωσης. Ο μηχανισμός αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επιβιώνει. Εάν η αφυδάτωση προκαλείται από ανεπαρκή πρόσληψη νερού, άγχος, αλκοόλ, καφεΐνη ή υπερθέρμανση του σώματος, η δράση της ισταμίνης προκαλεί πονοκεφάλους ή ημικρανίες.

Όλα τα παυσίπονα κόβουν την επικοινωνία μεταξύ της ισταμίνης και των συστημάτων του σώματος που ελέγχει. Για την ανακούφιση από τον πόνο, το μόνο που χρειάζεται κάποιες φορές είναι να πίνετε 2-4 δροσερά ποτήρια νερό. Το δροσερό νερό προωθεί την κυκλοφορία στον εγκέφαλο.

Συμπτώματα αφυδάτωσης

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν: σκασμένα χείλη, ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους και χρόνιους πόνους, όπως αρθρίτιδα, καούρα, πόνο στην πλάτη και ημικρανίες. Η δυσκαμψία ή ο πόνος μπορεί επίσης να είναι μια κοινή κλινική κατάσταση που προκαλείται από την αφυδάτωση.

Ένας τρόπος να διαπιστώσετε αν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο είναι να ρίξετε μια ματιά στο χρώμα των ούρων σας. Ένα ενυδατωμένο σώμα θα παράγει ένα ελαφρώς κίτρινο, σχεδόν διαυγές χρώμα ούρων, ενώ ένα αφυδατωμένο θα παράγει σκούρα κίτρινα ή πορτοκαλί ούρα.

Μπορείτε, επίσης, να ελέγξετε την αφυδάτωση κάνοντας μια απλή δοκιμή στο δέρμα. Πιέστε απαλά το δέρμα στο πίσω μέρος του καρπού ή του βραχίονά σας. Μόλις απελευθερώσετε το δέρμα, αν επιστρέψει γρήγορα στην αρχική του κατάσταση, είστε ενυδατωμένοι. Αν παραμείνει τεντωμένο για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό σημαίνει πως είστε αφυδατωμένοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κύτταρα του δέρματος κολλούν μεταξύ τους λόγω έλλειψης υγρών.

Η σχέση μεταξύ της αφυδάτωσης και του πόνου μπορεί να φαίνεται αρχικά αφηρημένη. Αλλά, όταν κοιτάζουμε το «μακιγιάζ» του σώματος, δηλαδή το δέρμα, η σύνδεση γίνεται πιο προφανής. Ο συνδετικός ιστός -όπως οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι ίνες κολλαγόνου- φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού του σώματος.

Καθώς χάνουμε νερό από τους συνδετικούς ιστούς λόγω της γήρανσης, της κακής διατροφής και των επιλογών του τρόπου ζωής, είμαστε πιο επιρρεπείς σε περισσότερους σωματικούς τραυματισμούς και φλεγμονές. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από την αφυδάτωση, επειδή συσσωρεύεται η φλεγμονή για να αποκατασταθεί μια βλάβη.

Ας πάρουμε τις αρθρώσεις ως παράδειγμα. Το νερό αποτελεί το κύριο λιπαντικό στις αρθρώσεις σας. Επίσης, βοηθά στην έκπλυση των τοξινών από τις αρθρώσεις. Αλλά, όταν το σώμα αφυδατωθεί, ως προφύλαξη, αρχίζει να «κλέβει» το νερό από άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων. Αυτή η απώλεια νερού από τις αρθρώσεις επιτρέπει στις τοξίνες να παραμένουν, οδηγώντας σε πόνο και φλεγμονή.

Λόγοι που το σώμα σας χρειάζεται νερό

Αυτή είναι μια σύντομη λίστα, για να έχετε μια ιδέα για το πόσο κρίσιμο είναι το νερό για την υγεία σας:

– Το νερό αποτρέπει την καταστροφή του DNA.

– Αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Διασπά τα τρόφιμα και τις βιταμίνες. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να γίνει σωστή αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών.

– Δημιουργεί υδροηλεκτρική ενέργεια στο σώμα. Δεν παίρνετε όλη την ενέργειά σας από τα τρόφιμα. Περισσότερο νερό σημαίνει περισσότερη ενέργεια.

– Είναι το κύριο λιπαντικό των αρθρώσεων και αποτρέπει την αρθρίτιδα, τον πόνο στην πλάτη και πολλούς τύπους πόνου.

– Το νερό χρησιμοποιείται στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης για να τους κάνει κάτι σαν… αμορτισέρ.

– Είναι το καλύτερο καθαρτικό και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.

– Εμποδίζει την απόφραξη των αρτηριών και προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο.

– Απαιτείται άμεσα νερό για την αποτελεσματική λειτουργία όλων των νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης (καλή διάθεση, αποφυγή κατάθλιψης).

– Είναι απαραίτητο για την παραγωγή όλων των ορμονών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της μελατονίνης, χωρίς την οποία δεν κοιμόμαστε καλά.

– Το νερό μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.

– Το νερό μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

– Βοηθάει στην παραγωγή ορμονών, χωρίς τις οποίες μπορεί να υποφέρετε από χαμηλή λίμπιντο και ανικανότητα.

– Διαχωρίζει τις αισθήσεις της δίψας και της πείνας, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

– Καθαρίζει τις τοξικές αποθέσεις στους ιστούς, τις αρθρώσεις, τα νεφρά, το συκώτι, τον εγκέφαλο και το δέρμα.

– Βοηθά στην αποφυγή απώλειας μνήμης, καθώς γερνάμε.

– Βοηθάει στην αντιστροφή των εθισμών από καφεΐνη, αλκοόλ, ακόμη και ναρκωτικά.

Υδρόβια θεραπεία και άσκηση

Όταν το σώμα είναι βυθισμένο στο νερό, το 80% του σωματικού βάρους μειώνεται. Αυτό επιτρέπει σε έναν ασθενή να αναβαθμίσει τους μυς και τις αρθρώσεις του με μια καταπραϋντική ρύθμιση, αφού η βλάβη στο σώμα μπορεί να επουλωθεί πιο γρήγορα. Επίσης, έτσι το σώμα ασκείται πιο εύκολα. Ταυτόχρονα, το μειωμένο βάρος του ίδιου του σώματος διευκολύνει τον ασθενή να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση της δύναμης και της κινητικότητας στις πιο απαραίτητες περιοχές.

Η υδρόβια άσκηση λειτουργεί ως μέθοδος θεραπείας για διάφορους τύπους χρόνιου πόνου, όπως είναι οι εξής:

– Χρόνιος πόνος σε πλάτη / σπονδυλική στήλη / λαιμό

– Διάστρεμμα

– Νόσος του Πάρκινσον

– Πόνοι στις αρθρώσεις

– Αρθρίτιδα

– Δυσκαμψία ή απώλεια κινητικότητας

– Ατυχήματα

– Εγκεφαλική παράλυση

– Αθλητικοί τραυματισμοί.

ΠΗΓΕΣ

tspain.com/blog/dehydration-and-pain

everydayhealth.com/news/unusual-signs-of-dehydration/

murad.com

tspain.com/blog/dehydration-and-pain

hydroworx.com › .

govastileto.gr


Πηγή