Σε διαπραγματεύσεις με το αλβανόφωνο κόμμα της αντιπολίτευσης BESA ώστε να βρεθεί τεχνική φόρμουλα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει διατυπώσει για την ιθαγένεια και να κλειδώσει ο απαιτούμενος αριθμός των 80 βουλευτών που είναι απαραίτητος για την ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών, εξακολουθεί να βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ.

Χθες, σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επισήμανε, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ότι η πλειοψηφία των 2/3 (80 βουλευτές) για την υπερψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί.

«Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε μία κίνηση που ερνηνεύεται ότι μπορεί να αποσκοπεί και στην ενίσχυση της συσπείρωσης στις τάξεις των βουλευτών που είναι θετικά διακείμενοι στη συμφωνία.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι ολόκληρη η διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τόσο στη «Μακεδονία» όσο και στην Ελλάδα.

«Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», εξήγησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πρόσθεσε πάντως ότι «η ευθύνη ξεκάθαρα ανήκει στους βουλευτές και ότι πιστεύει ότι ο αριθμός των 80 θα συγκεντρωθεί «ώστε να περάσουμε τις τροπολογίες, γιατί ακολουθεί η ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή (…) Αν είμαστε δημιουργικοί, πιστεύω πως θα βρούμε μια λύση».


kathimerini.gr