Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης. Οπως είπε, «την τελευταία στιγμή, αν προκύψει ανάγκη, θα υπάρξει παράταση».

Περισσότερες δόσεις για την πληρωμή των φόρων, όπως του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου.

Οπως ανέφερε στον ΑΝΤ1: «Εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις ώστε κάποιοι φόροι να πληρώνονται σε περισσότερες δόσεις», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι γίνονται προσπάθειες ώστε το 2019 να υποβληθούν νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Οσοι υποβάλλουν τη δήλωση τους έως τις 30 Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους σε 5 ή 6 διμηνιαίες δόσεις. Αντίθετα, εάν οι δηλώσεις υποβληθούν στα τέλη Ιουνίου, ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά δηλαδή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να κάνουν καλύτερη διαχείριση ή διαφορετικά να «σπάσουν» σε μικρότερα ποσά τον οφειλόμενο φόρο.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στις συναλλαγές μέσω «πλαστικού» χρήματος, τονίζοντας ότι θα υπάρξει αύξηση του ορίου για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Συγκεκριμένα από τα μέσα του 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις μέσω «πλαστικού» χρήματος ή e-banking. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου και θα προβλέπει περισσότερες αποδείξεις κατά 25 έως 50% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του κάθε φορολογουμένου.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου έτους και συγκεκριμένα των κωδικών 049-050, το 80% δήλωσε περισσότερες αποδείξεις από αυτές που είχε υποχρέωση, κάτι που δείχνει όπως επισημαίνουν ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους φορολογουμένους ετησίως. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος. Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2019, το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκύπτει όπως από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα:

• 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, (από 10% σήμερα).

• 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).

• 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

Η υφυπουργός ερωτηθείσα εάν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, είπε ότι «την τελευταία στιγμή, αν χρειαστεί, αν προκύψει ανάγκη, θα υπάρξει παράταση». Σημειώνεται ότι τα τέλη πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες οχημάτων και μοτοσικλετών θα πληρώσουν πρόστιμο ισόποσο της αξίας των τελών κυκλοφορίας.


kathimerini.gr