Η θερμότητα που παγιδεύεται από τα «αέρια του θερμοκηπίου» οδηγεί σε ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Η υπερθέρμανση των ωκεανών μπορεί να ανεβάσει τη στάθμη τους κατά τουλάχιστον 30 εκατοστά έως το 2100, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις. Η θερμότητα που παγιδεύεται από τα «αέρια του θερμοκηπίου» οδηγεί σε ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η θερμική διαστολή των ολοένα πιο ζεστών ωκεανών μπορεί να έχει ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης τους κατά 30 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα – και η άνοδος αυτή θα προστεθεί σε εκείνη που προκαλείται από την τήξη των πάγων, καθώς πρόκειται για δύο ξεχωριστές φυσικές διαδικασίες.

Οι ερευνητές, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, επεσήμαναν ότι το 93% της ηλιακής ενέργειας που παγιδεύεται στη Γη από το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα «αέρια του θερμοκηπίου» απορροφείται από τους ωκεανούς.

«Η θέρμανση των ωκεανών αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη της κλιματικής αλλαγής και υπάρχουν πια σαφή στοιχεία ότι οι θάλασσες θερμαίνονται ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο ερευνητής Ζέκε Χαουζφάδερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ.

Η μελέτη προβλέπει ότι, αν δεν υπάρξει αισθητή μείωση στις εκπομπές αερίων τα επόμενα χρόνια, τα νερά των ωκεανών σε βάθος μέχρι δύο χιλιομέτρων θα αυξήσουν τη θερμοκρασία τους κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, πράγμα που με τη σειρά του θα «φουσκώσει» τους ωκεανούς κατά περίπου 30 εκατοστά, πέρα από την άνοδο της στάθμης λόγω τήξης των πάγων. Οι πιο ζεστές θάλασσες, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν στην ύπαρξη πιο δυνατών καταιγίδων, κυκλώνων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Ενώ το 2018 ήταν το τέταρτο θερμότερο έτος στην ξηρά, σχεδόν σίγουρα ήταν το πιο ζεστό στην ιστορία των ωκεανών, όπως άλλωστε ήταν προηγουμένως το 2017 και το 2016», ανέφερε ο Χαουζφάδερ.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, που έχουν πια καλύτερα στοιχεία στα χέρια τους, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν τον ρόλο-κλειδί των ωκεανών για τη μετρίαση της κλιματικής αλλαγής.

Η θερμοκρασία, η αλατότητα, το pH και άλλες παράμετροι των ωκεανών του πλανήτη παρακολουθούνται από ένα στόλο (με την ονομασία Argo) σχεδόν 4.000 θαλάσσιων ρομπότ που, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, κάθε λίγες ημέρες βουτούν σε βάθος έως 2.000 μέτρων.

Απορρόφηση θερμότητας

«Αν οι ωκεανοί δεν απορροφούσαν τόση θερμότητα, η επιφάνεια της στεριάς θα θερμαινόταν πολύ γρηγορότερα από ό,τι σήμερα», επισημαίνει ο Μαλίν Πίνσκι, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Οικολογίας, Εξέλιξης και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Ράτζερς. «Στην πραγματικότητα, οι ωκεανοί μάς σώζουν από τεράστια υπερθέρμανση του περιβάλλοντος».

Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης των ωκεανών είναι δραματικές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, όπου ζουν τα ψάρια με τα οποία τρέφονται εκατομμύρια άνθρωποι, θα δεχθούν νέες πιέσεις. Το ένα πέμπτο όλων των κοραλλιών ήδη πέθανε τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης ιδιαίτερα θα πληγούν οι πληθυσμοί στους Τροπικούς, που βασίζονται στα ψάρια ως πηγή πρωτεΐνης, καθώς η ικανότητα των θερμών ωκεανών να παράγουν τροφή είναι πολύ μικρότερη.


kathimerini.gr