Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μέχρι τη λήξη της συνταγματικής της θητείας επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open υπογράμμισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης δεν αφορά μόνο στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως τις περιέγραψε στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας και σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα εισαχθεί στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι δεν θα καθυστερήσει, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά βήμα – βήμα οπότε τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση του Ποταμιού στη Συμφωνία, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο της αποχής της Κ.Ο. κατά την ψήφιση και εάν αυτό ευνοεί την κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει πάνω από 151 ψήφους» κάτι που όμως τεχνικά δεν είναι απαραίτητο, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας που εκτίμησε ότι ο κ. Θεοδωράκης βρίσκεται σε δύσκολη πολιτική θέση.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ταυτοτικό ζήτημα για το Ποτάμι και αυτό οδήγησε στην αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο δεν δεχόταν τη συμφωνία» υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε δε, πως εάν διαφοροποιηθεί η στάση του Ποταμιού, μετά από τα όσα έχουν ειπωθεί δημόσια, εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τους βουλευτές αλλά και τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη, τότε θα υπάρξει μια δυσκολία στο να βρεθούν τα επιχειρήματα που θα δικαιολογήσουν αυτή την αλλαγή στάσης.

«Δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά οι τρέχουσες πολιτικές συγκρούσεις με μια απόφαση που επιλύει ένα ζήτημα πολλών ετών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που πάντως δήλωσε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να επανεξετάσει ο κ. Θεοδωράκης τη στάση του.

Ο υπουργός Επικρατείας σε ερώτηση για τον Σπύρο Δανέλλη σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός είπε πως μετά την αποχώρηση Καμμένου θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει εντολή είτε για να ολοκληρώσει τη θητεία της είτε για να πάει συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές» και πρόσθεσε πως ο κ. Δανέλλης δεν άλλαξε θέση, είχε πει εδώ και καιρό ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί θεωρεί σημαντικό ζήτημα την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρτενέρ, προχωρά με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και πολιτικά επίδικα κάθε φορά» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνοντας πως το επίδικο τώρα είναι η ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης που έχει χαρακτηριστικά υπέρ της κοινωνίας: «να προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, να επιλύσουμε την ιστορική εκκρεμότητα με την εκκλησία, έτσι ώστε να εξορθολογιστούν οι σχέσεις. Να προχωρήσουμε στην ελάφρυνση όλων όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, να προχωρήσουμε στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να ολοκληρώσουμε την κορυφαία μεταρρύθμιση της συνταγματικής αναθεώρησης» εξήγησε.

«151 βουλευτές για την ψήφιση θετικών μέτρων»

«Δεν προχωράμε ζητώντας τους 151 βουλευτές απλά και μόνο για να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, αλλά για να ολοκληρώσουμε συγκεκριμένα μέτρα για την κοινωνία» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας.

Για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που παραμένουν στην κυβέρνηση είπε πως «όλοι αυτοί οι βουλευτές, εδώ και ένα χρόνο, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση» και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ασκείται κριτική για ευκαιριακή συνεργασία. Πρόσθεσε πάντως πως οι βουλευτές γνωρίζουν και το πλαίσιο της κυβέρνησης, το οποίο έχει καταστεί σαφές από τον πρωθυπουργό.

«Δεν χρειάζονται τέτοιου τύπου συγκρούσεις και κριτικές. Από εκεί και πέρα ο κ. Καμμενος μπορεί να ασκεί κριτική, εμείς και τιμάμε και σεβόμαστε την 4χρονη συνεργασία μας» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Αμυνας σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ.

«Η ομιλία Μητσοτάκη ήταν κολάζ από ύβρεις και απειλές»

«Η γνώμη μου είναι ότι εχθές ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θα συνεχίσει η ΝΔ να αντιπολιτεύεται. Η ομιλία του ήταν ένα κολάζ από ύβρεις, απειλές, παραδοξολογίες σενάρια συνωμοσίας, ακροδεξιές ατάκες. Δεν υπήρχε ούτε υποψία επιχειρήματος στη χθεσινή του ομιλία ένα κολάζ στην πραγματικότητα σχόλια που διαβάζουμε στον κίτρινο τύπο. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης προσφέρει νομιμοποίηση σε τέτοιου τύπου ακροδεξιές πρακτικές τις οποίες χθες αρνήθηκε και να καταδικάσει» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 


kathimerini.gr