Μπροστά σε ένα ξεχωριστό εύρημα βρέθηκαν αρχαιολόγοι κατά τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για ένα καράβι που πιστεύεται πως είναι αρχαιοελληνικό και έμεινε στο βυθό περισσότερα από 2.400 χρόνια!

Σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα έφεραν στο φως αρχαιολόγοι του Black Sea Maritime Archaeology Project.

Το καράβι μήκους 23 μέτρων βρέθηκε άθικτο, με το ιστίο, το πηδάλιο, τα καθίσματα των κωπηλατών, στη θέση τους. σχεδόν δυο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η έλλειψη οξυγόνου σε εκείνο το σημείο του βυθού ήταν ο παράγοντας που συνετέλεσε στο να διατηρηθεί άθικτο το καράβι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ένα καράβι να «επιζεί» άθικτο από την κλασσική εποχή, πάνω από δυο χιλιόμετρα κάτω από το νερό, είναι κάτι που δεν θεωρούσα ποτέ πιθανό» δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής ερευνητής του Black Sea Maritime Archaeology Project, της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.

«Αυτό θα αλλάξει όσα ξέρουμε για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο», τόνισε.

Το καράβι εκτιμάται πως ήταν εμπορικό και ο ίδιος τύπος πλοίου, σύμφωνα με τους ερευνητές, εντοπίζεται σε αρχαιοελληνικό πήλινο αγγείο, που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι του πλοίου του για να μην υποκύψει στις Σειρήνες.

Πηγή: Guardian newsit, thebest.gr


Πηγή