Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τις «εξωφερικές» απειλές κατά τις Ελλάδας, στις κοινές δηλώσεις με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν και τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», αναφέροντας ότι αποτελούν ξεκάθαρη απειλή για εισβολή σε ελληνικό έδαφος. Παραλληλα, ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις και οι απειλές από πλευράς Άγκυρας είναι «εξωφρενικές», ενώ αναφέρθηκε στη δημοσίευση χαρτών που παρουσιάζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος και στις παραβιάσεις του εναέριου εθνικού χώρου από την Τουρκία.

«Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη», είπε ο Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατριν Κολονά.


Πηγή