Ακόμα και εάν οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 75% και η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει έστω και μειωμένα με φυσικό αέριο τη Γερμανία, οι προμήθειες για το χειμώνα ίσως δεν είναι επαρκείς. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πολλοί κλάδοι της βιομηχανίας, όπως η χημική βιομηχανία και η μεταλλουργία, όπου απαιτείται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Και βέβαια δεν είναι οι μόνες. Οι κατασκευαστές και μεταποιητές γυαλιού, πέτρας, χώματος, κεραμικών έχουν παρόμοια προβλήματα όπως για παράδειγμα η γερμανική εταιρεία Steinzeug που κατασκευάζει πλακάκια.

«Θα ήταν ψέματα αν σας έλεγα ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο. Δεν είναι έτσι» λέει ο Ντίντερ Σέφερ, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Steinzeug. Πρόκειται για τον μεγαλύτερου κατασκευαστή πλακιδίων στη Γερμανία εδώ και 37 χρόνια. Το πρόβλημά της εταιρείας είναι ότι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή το ρωσικό αέριο ήταν φθηνό. Σήμερα η απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί προβλήματα στην εταιρεία.


Πηγή