Εντός της κυβέρνησης έχουν διατυπωθεί σκέψεις για δύο άμεσες αλλαγές που, όμως, μοιάζει να εγκαταλείπονται

Προβληματίζει ο μεγάλος αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό και η αύξηση των νοσηλειών, με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ πολύ πιθανό είναι τα μέτρα να παραμείνουν ως έχουν για ακόμα δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τριψήφιος αριθμός νεκρών, κάτι που ήταν αναμενόμενο, όπως τόνισε στο «Vradini.gr» o Νίκος Τζανάκης, αφού μετά την κορύφωση των κρουσμάτων έρχεται το peak των θανάτων.

Επίσης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θέλει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να φανεί στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα έφτασαν τις 5.200 από 4.149 που ήταν στις 4 Ιανουαρίου, ενώ στο ίδιο διάστημα οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ από 623 ανήλθαν στους 670.

Όσον αφορά στα μέτρα, υπενθυμίζεται ότι εντός της κυβέρνησης έχουν διατυπωθεί σκέψεις για δύο άμεσες αλλαγές, τη δυνατότητα άρσης της απαγόρευσης της μουσικής σε εστίαση και διασκέδαση, καθώς και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων από το 10 στο 20% από την προσεχή Δευτέρα, σενάριο που μοιάζει να εγκαταλείπεται στην παρούσα φάση.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και συγκεκριμένα:

  • Περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης
  • Περιορισμός στα 6 άτομα ανά τραπέζι
  • Χρήση μάσκας
  • Ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα

Κυβέρνηση και Επιστήμονες επιμένουν στην ανάγκη εμβολιασμού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ότι «η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών», υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Ταυτόχρονα, το μήνυμα που εκπέμπεται στους πολίτες είναι μήνυμα κατά του εφησυχασμού. Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να είναι κυρίαρχη στην κοινότητα, όμως η «Δέλτα» συνεχίζει να έχει ζωηρή παρουσία και να οδηγεί σε βαριές νοσηλείες. Ώσπου να υπάρξει ακριβής εικόνα για την «Όμικρον» και να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση επιμένουν οι ειδικοί.

vradini.gr


Πηγή