Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι μετά τα μεσάνυχτα από πολυμελές συνεργείο της ΕΥΑΘ στη δεξαμενή της περιοχής

Επίσημα ανακοινώθηκε ότι ο θόρυβος που τρομοκρατούσε τους κατοίκους στα Μετέωρα στη Θεσσαλονίκη προερχόταν από μηχανισμό σε δεξαμενή, σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την περιοχή.

Τα συνεργεία της ΕΥΑΘ διερευνούσαν το θέμα από την περασμένη Παρασκευή. Κλιμάκια με ειδικό επιστημονικό προσωπικό έκαναν σήμερα το πρωί ελέγχους και δοκιμές σε δίκτυα και εγκαταστάσεις, σε απόσταση 5 χλμ. από το σημείο έντασης του θορύβου στα Μετέωρα.

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι μηχανισμός σε δεξαμενή της Πολίχνης προκαλούσε κρουστικό φαινόμενο, το οποίο λόγω συντονισμού και του ανάγλυφου της περιοχής μετέφερε τον ήχο 2 χλμ. μακριά. Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, ότι δεν υπήρχε τεχνικό ζήτημα ή ζήτημα παλαιότητας στη δεξαμενή, ενώ ούτε και ακουγόταν θόρυβος κατά τη λειτουργία της.

«Η ΕΥΑΘ θα συνεχίσει τις δοκιμές στην εγκατάσταση και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι αυτή ήταν η πηγή του θορύβου τις νυχτερινές ώρες στα Μετέωρα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, κλιμάκιο της ΕΥΑΘ μετέβη στο σημείο με στόχο να ανιχνεύσει την πηγή του ήχου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα του περίεργου ήχου είχε εντοπιστεί.

Οι νέοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα από πολυμελές συνεργείο της ΕΥΑΘ στη δεξαμενή της περιοχής.

«Έχει αρκετές μέρες που μας απασχολεί το θέμα. Πρόκειται για έναν σπάνιο συνδυασμό μιας μικρής αριθμίας σε συνδιασμό με ένα φαινόμενο συντονισμού. Δηλαδή να συντονίζεται το νερό που τρέχει στον αγωγό με την ιδιοσυχνότητα του υλικού του σιδερένιου σωλήνα και έτσι να δημιουργείται αυτός ο ήχος», σημείωσε χθες ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε έγιναν σήμερα τα ξημερώματα οι απαιτούμενες ρυθμίσεις και εκτιμάται ότι θα έχει διορθωθεί. «Επειδή το φαινόμενο παρατηρούνται μόνο τα βράδια, θα δούμε πως θα εξελιχθεί τις νυχτερινές ώρες από σήμερα», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής στις οδούς Κηφισιάς, Ακροπόλεως, Παπαφλέσσα αλλά και ψηλότερα στο σημείο όπου είναι το υδραγωγείο της ΕΥΑΘ, εδώ και περίπου 4-5 εβδομάδες ακούν έναν μυστηριώδη ήχο, αργά τη νύχτα, ο οποίος κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και στη συνέχεια σταματά για να επανέλθει την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στη Voria.gr, είναι ένας ήχος οξύς, επαναλαμβανόμενος, χωρίς συγκεκριμένη συχνότητα, και κάποιες φορές σε ορισμένα σημεία όπως στη διασταύρωση των οδών Κηφισιάς και Ακροπόλεως, αναφέρουν ότι παράλληλα τρέμει το έδαφος, γεγονός που προκαλεί τρόμο.

Όπως αναφέρουν ο θόρυβος είναι πιο έντονος στις διασταυρώσεις των οδών όπου υπάρχουν τα μαντεμένια καπάκια από το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης της ΕΥΑΘ, ενώ όπως λένε περνά και δίκτυο σωληνώσεων που ξεκινά από το υδραγωγείο και διοχετεύει το νερό στην περιοχή.

vradini.gr


Πηγή