Στη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν για βοήθεια έχει στραφεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2023, «ποντάροντας» στην αποκόμιση οικονομικών οφελών, στους δύσκολους καιρούς που ταλανίζουν την τουρκική οικονομία, και σε ευνοϊκότερους όρους στην τιμή της ενέργειας και του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές, με απώτερο στόχο να τον υποστηρίξει ώστε να επανεκλεγεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από μια περιοδεία στα Βαλκάνια την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν αποκάλυψε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με μια έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η Ρωσία δεν μας έχει επιβάλει κυρώσεις. Μίλησα μαζί του για την τιμή (των παραδόσεων φυσικού αερίου)», είπε στους δημοσιογράφους. «Εάν το προσεγγίσει θετικά, τότε αυτό θα είναι κορυφαίο γιατί στόχος μας είναι να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στους πολίτες μας με ευνοϊκότερους όρους», πρόσθεσε.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν μειώνεται στην Τουρκία και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχασε σημαντική υποστήριξη σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και της υψηλής ανεργίας, ειδικά στους νέους, και της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η πρώτη προτεραιότητα του Ερντογάν είναι να σταματήσει τη Ρωσία από το να περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία όπως έκανε ο Πούτιν στην Ευρώπη, και το πιο σημαντικό, να λάβει από τη Ρωσία μειωμένη τιμή, ενώ η Μόσχα αναζητά τρόπους να νικήσει τις δυτικές κυρώσεις.


Πηγή