Θα έχεις ακούσει για την κατάθλιψη του καλοκαιριού. Πρόκειται για μια πίεση που ασκείται στον ψυχισμό μας από διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την εποχή.

Και είναι παράδοξο γιατί το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο από την παιδική μας ηλικία με τη χαρά, τα μπάνια, την ξεκούραση, τις μακροχρόνιες διακοπές, τους φίλους, τις παρέες, τα φλερτ, τους μεγάλους έρωτες ίσως.

Τίποτα απολύτως που να σηματοδοτεί ότι υπάρχει ένα γκρίζο σημείο στη ζωή μας, μια κρυφή γεννήτρια στενοχώριας, ματαίωσης ή θλίψης. Όμως το καλοκαίρι κρύβει πολλούς κινδύνους για την ψυχή σου. Κάτι δεν πήγε καλά τον Χειμώνα ή την Άνοιξη, ματαιώθηκαν οι προσδοκίες σου, δεν ήρθαν τα πράγματα όπως τα ήθελες και τα περίμενες, ο καλός σου δεν είναι πια μαζί σου, η άδεια από τη δουλειά δεν ξεπερνά τις 5 ημέρες, η κούραση δεν θα φύγει με τίποτα…

Επιστημονικά «Κατάθλιψη είναι η δυσάρεστη συναισθηματική διάθεση του ατόμου που συνοψίζεται σε μια κατάσταση παθολογικής θλίψης που συνοδεύεται από σημαντική μείωση του αισθήματος προσωπικής αξίας και από την επώδυνη συνείδηση της επιβράδυνσης των νοητικών, ψυχοκινητικών και οργανικών διαδικασιών. Είναι µια πιο επώδυνη κατάσταση, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος και ευαισθησίας». Όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα μόνιμο πρόβλημα, αυτό ξέρεις πολύ καλά ότι θα το λύσει κανείς στον ειδικό.

Μιλάμε για τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί το καλοκαίρι και έχουν σχέση: με τη ζέστη, την αλλαγή των συνηθειών μας, την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (καθώς αναγκαζόμαστε να φοράμε λιγότερα ρούχα ή να εκτεθούμε στην παραλία) και τις οικονομικές δυσκολίες .

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη ή για να μην νιώσεις ποτέ αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα;

1. Βγάλε τα άσπρα από τη διατροφή σου, αλάτι, αλεύρι και ζάχαρη που ανεβάζουν προσωρινά τη διάθεση και μετά το ίδιο εύκολα την κατεβάζουν πιο κάτω από εκεί που τη… βρήκαν.

2. Ξεκίνησε γυμναστική, πιλάτες, aerobic, κολύμβηση, μιας και οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου.

3. Άλλαξε συνήθειες και νοοτροπία. Κόψε τους αρνητικούς εθισμούς, κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική χρήση κινητού, σταμάτα την αρνητική κριτική, τη μουρμούρα και τη γκρίνια. Και όλα θα πάνε καλά. Μόνο με καλή προαίρεση και θετική σκέψη.

4. Δες, βρες φίλους. Επιδίωξε την επικοινωνία με το περιβάλλον, με φίλους και παρέες, επειδή η μοναξιά εντείνει τα συμπτώματα και την αίσθηση δυστυχίας.

5. Εκτίμησε τον εαυτό σου, φροντίζοντάς τον με δώρα υλικά και πνευματικά. Ψώνισε ό,τι σου έχει μείνει απωθημένο αλλά παράλληλα διάβασε, δες θέατρο, καλό σινεμά, συναυλίες, ομιλίες, πήγαινε σε μουσεία. Μόνο έτσι θα ξαναβρείς τον εαυτό σου και θα πεις οριστικά αντίο στην κατάθλιψη.

govastileto.gr


Πηγή