Νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι προβληματίζουν, τη στιγμή που τα κρούσματα βρίσκονται σε φάση αποκλιμάκωσης

Ασφυκτική είναι η πίεση, που έχει προκαλέσει στα νοσοκομεία, η συνύπαρξη των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 106 θανάτους και 23.340 κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 673.

Μπορεί τα κρούσματα να καταγράφουν πτωτική τάση, ωστόσο έντονη ανησυχία εγείρουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, οι οποίοι μάλιστα έσπασαν και το φράγμα των 22.000, ανερχόμενοι στους 22.197 από την έναρξη της πανδημίας.

Από την αρχή του νέου έτους κατέληξαν σε απλές και ειδικές κλίνες covid περισσότεροι από 1.200 συνάνθρωποί μας.

Παράλληλα, οι θάνατοι από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα του 2022 αυξήθηκαν κατά 21,73%.

Περίπου 1.100 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας.

Από αυτούς οι 673 είναι διασωληνωμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ασθενείς στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 5,87% τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε σχέση με την πρώτη. 

Τουλάχιστον 5.220 άτομα νοσηλεύονταν το βράδυ της Τρίτης λόγω του κορωνοϊού και των επιπλοκών του.

Οι εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα σε καθημερινή βάση είναι περισσότερες από 600, γεγονός που προκαλεί τεράστια πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, ιδίως στη διαχείριση των non Covid περιστατικών.

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 15,43% σημείωσε ο μέσος ημερήσιος αριθμός των εισαγωγών μέσα σε μία εβδομάδα, από 570 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του έτους στις 658 την περασμένη εβδομάδα. 

Η παραλλαγή Όμικρον είναι εκείνη που προκαλεί τις περισσότερες από τις νέες εισαγωγές. Αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των νέων μολύνσεων στη χώρα μας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

Οι νοσηλείες που προέρχονται από την Όμικρον φτάνουν το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Από την άλλη, η Δέλτα προκαλεί μέχρι και σήμερα εκατοντάδες ημερήσιες λοιμώξεις, αρκετές νοσηλείες και σχεδόν αποκλειστικά τις νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, ενώ το 85% των νεκρών είναι επίσης ανεμβολίαστα άτομα.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί δύο απώλειες ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον.

vradini.gr


Πηγή