«Σε ένα κόσμο συνεχούς αλλαγής, ήταν μια σταθεροποιητική παρουσία και μια πηγή παρηγοριάς και υπερηφάνειας για γενιές Βρετανών, συμπεριλαμβανομένων πολλών που ποτέ δεν γνώρισαν τη χώρα τους χωρίς εκείνη», ανέφεραν σε δήλωσή τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

«Ένας διαρκής θαυμασμός για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ένωσε τους ανθρώπους σε όλη την Κοινοπολιτεία. Οι επτά δεκαετίες της ιστορικής της βασιλείας μαρτυρούν μια εποχή άνευ προηγουμένου ανθρώπινης προόδου και την πορεία προς τα εμπρός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», συνεχίζουν και προσθέτουν:

«Ήταν η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης με την οποία οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούσαν να αισθανθούν μια προσωπική και άμεση σύνδεση – είτε την άκουγαν στο ραδιόφωνο ως νεαρή πριγκίπισσα να μιλά στα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε μαζεύονταν γύρω από τις τηλεοράσεις τους για τη στέψη της, ή παρακολούθησαν την τελευταία της Χριστουγεννιάτικη ομιλία ή το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της στα τηλέφωνά τους. Και αυτή με τη σειρά της αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην υπηρεσία τους».


Πηγή